Kategorija: Razno

Logo1

“Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice. Dana sta jim razum in vest, in bi morali drug z drugim ravnati v duhu bratstva” (Splošna deklaracija človekovih pravic).

Splošna deklaracija človekovih pravic seveda govori o najvišjih idealih človečnosti. Te dni se spričo vojne v Ukrajini toliko bolj zavedamo, kako jih je težko doseči. Vsaka vojna je najhujše zlo proti človečnosti.

Zato, ker je v popolnem nasprotju z naravo človeškosti (biti človek), vojne ni moč niti povezovati niti presojati z merili človečnosti (ravnati etično, v duhu svetovnega bratstva).

Vse, kar je v zvezi z vojno vredno besede človečnost, je zmaga v prizadevanjih za mir, prenehanje sovraštva in trpljenja, zlasti najbolj ranljivih skupin civilnega prebivalstva. Skupaj z otroki in starejšimi med vojno in vsako drugo krizo še najbolj trpijo ženske.

Režiserka Lenka Udovički v intervjuju za časopis Delo, Vsaka kriza prinese težave predvsem ženskam, pravi, da se tako prihodnost človeštva pomika k nečemu zelo mračnemu. “Le človečnost, umetnost in ljubezen lahko spremenijo smer, kamor smo namenjeni. Ko zjutraj vstaneš in si umivaš zobe, ni pomembno, ali si Tom Cruise ali kdor koli drug, vse, kar je pomembno, je človečnost.” Vabljeni k branju: Rakovec Kurent, A. Vsaka kriza prinese težave predvsem ženskam, Delo, 19.2.2022 (prva stran, druga stran).

Iz uredništva Dela so nam prijazno dali soglasje, da lahko intervju z Lenko Udovički objavimo skupaj z najavo našega naslednjega v nizu pogovorov o človečnosti:

II. Ženske za mir in varnost: poziv k človečnosti 

drugi v nizu pogovorov o človečnosti, skupnem dobrem in družbi prihodnosti za vse (več)

 23. 3. 2022, od 18. do 20. ure, dvorana SC PEN, Tomšičeva 12, Ljubljana, brez kotizacije 

  • Tanja Tuma, predsednica PEN Slovenija: O  ženskah in književnost
  • Katja Banovec Juroš, Uprava RS za zaščito in reševanje: Položaj in vloga žensk v kriznih razmerah
  • Vladimira Violeta Mesarič, evangeličanska duhovnica in namestnica vojaškega vikarja v Slovenski vojski: O izkušnjah vojaškega osebja pri podpori ženskam in deklicam na kriznih žariščih in vojnih območjih
  • Mag. Blanka Jamnišek, veleposlanica, Ministrstvo za zunanje zadeve RS: Povezave med načelom odgovornost zaščititi (R2P) in resolucijami Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti (WPS).

 

Bećir Kečanović, 25. februar 2022

FOTO: Ulysses theatre/via Delo

FOTO Ulysses theatre via Delo