Kategorija: Razno

Ognjena obzorja je film, v katerem Steven Seagal v glavni vlogi igra Jacka Taggarta, uslužbenca okoljske agencije, ki preiskuje kriminal nevarnih odpadkov (kratka predstavitev).

Je poučna zgodba o vztrajnosti v boju proti organizirani kriminalni združbi, ki je nevarne odpadke s smrtonosnimi substancami že leta odlagala v gorovju blizu apalaške vasice.

Pred kratkim je bil film na sporedu ene od naših komercialnih televizij. Naključje je naneslo, da je v istem času na drugem programu potekala informativna oddaja o divjem požaru na divji deponiji z goro mešanih, bolj ali manj nevarnih odpadkov na obrobju našega glavnega mesta.

Po prikazanih okoliščinah sodeč, znana skupina neznanih »Nigerijcev« je na znanem kraju že leta nezakonito kopičila goro odpadkov, od navadnih pa vse do najbolj nevarnih surovin in kemičnih substanc.

Taggartova bitka z organizirano tolpo prikazuje, kako se pri tovrstnem kriminalu tesno prepletajo vloge kriminalcev z belimi ovratniki, skorumpiranih lokalnih uradnikov in lokalnih mafijcev. Na koncu zmaga dobro, glavni junak odide srečno zaljubljen v lokalno Pepelko.

V naših zgodbah, ko na legalnih in ilegalnih deponijah od časa do časa »grdi odpadki znova lepo zagorijo« na pogoriščih večinoma zmaga le pepel z nevarnimi mešanicami različnih substanc, ki po zraku, vodi ali skozi tla in podtalnico potujejo v naša pljuča ter druge vitalne organe.

Ob tem lahko le ponovim, kar smo tudi na IRVD očitno zaman pisali: »Znanost je sicer zmožna spremljati nekatere nevarne učinke posameznih snovi… O posledicah strupene mešanice, ko premešane skupaj grozijo, tudi sama lahko bolj ali manj ugiba (‘Kako naj vam prodamo modrino neba?’)«.

Končujem pri Taggartovi težki, a vendarle vztrajni in uspešni bitki. Filmska zgodba (narativ) pripoveduje, da je uspel, ker je imel podporo apalaških prebivalcev. Kljub vsej nevarnosti so se pogumno uprli korupciji in kriminalu. Od tu naprej se tudi ta zgodba pripoveduje sama po sebi.

Bećir Kečanović 7. oktober 2020

FOTO: GB Ljubljana

1272085