Kategorija: Razno

EU parlament je 14. junija 2023 sprejel pogajalsko izhodišče o bodoči ureditvi umetne inteligence. Med drugim bodo morali sistemi, ki temeljijo na modelih kot je ChatGPT, izpolnjevati zahteve preglednosti oziroma razkritja, da je bila neka vsebina – literarno, umetniško ali znanstveno delo – ustvarjena z umetno inteligenco (več).

Za pošteno ustvarjanje in objavljanje v soavtorstvu s ChatGPT ni treba čakati na zakon. Poštenost je v prvi vrsti stvar človeške inteligence in moralne drže.

Primeroma navajam, kar sva s ChatGPT skupaj napisala in objavila tako, da sva hkrati postavila neke vrste etični standard preglednega in poštenega soustvarjanja: »Članek sem pripravil s pomočjo chatgpt, velikega jezikovnega modela, ki mi je nudil nasvete pri strukturi članka in oblikovanju vsebine.«; članek: S človeško in umetno inteligenco nad nestrpnost (Delo, 6.4.2023).

Tako kot je večina uporabnikov navdušena nad njegovimi razširjenimi zmožnostmi ustvarjanja, sem se v sodelovanju s ChatGPT naučil, da je to navdvse uporabno orodje v vsej svoji brezučtnosti z “navdušenjem” dovzetno tudi za vprašanje in odgovor, kako naj z objavo članka skupaj zadostiva moralno-etičnim standardom človeške inteligence o preglednosti in poštenosti do bralcev.

Bećir Kečanović 15. junij 2023