Kategorija: Razno

S koronavirusom se množijo teorije in apokaliptične prerokbe o koncu sveta. Če jim prištejemo politično preganjavico z značilnimi simptomi Soroševe zarote, je naš skupni evropski način življenja praktično v stanju mrliške okorelosti.

Pri vseh prerokih, vključno z Babo Vango in Nostradamusom, mi je najljubša znana zgodba, ki je skoraj ponarodela, tako da jo lahko slišite v mnogih različicah.

Prirejena današnjemu času koronavirusa pripoveduje o dveh likih s kričečim transparentom »KONEC JE«. V njej najpogosteje nastopata Mujo in Haso, dva župnika, politika ipd, odvisno pač od konteksta, ki je pripovedovalcu (naratorju) najbolj pri srcu.

V tem prispevku vam je pot domišljije povsem odprta. Svoja lika si lahko poljubno izberete. Pomembno je, da si predstavljate kako stojita ob robu hitre ceste in s transparentom »KONEC JE« panično mahata proti bližajočemu se tovornjaku.

Voznik, naveličan apokaliptičnih tračev o koncu sveta, odpre okno in zabrusi likoma naj nehata »afne guncat« in strašiti ljudi. Sunkovito pospeši in odpelje naprej. Ne dolgo za tem se sliši škripanje zavor in močan pok.

Lika s transparentom se obrneta drug proti drugemu in si šokirano zreta v oči. Nakar eden izusti: a misliš, da bi bilo bolje, če bi na transparentu napisala »KONEC JE ASFALTA, MOST JE PORUŠEN«.

Nauk zgodbe je na nek način primerljiv s populističnimi izpadi o koncu našega skupnega evropskega načina življenja. V danih razmerah tudi z molčečo ali odkrito podporo avtokratskim rabotam, ki pod pretvezo zaščite pred koronavirusom spodkopavajo demokratični družbeni red in vladavino prava v Evropi. Na tovrstne pojave te dni zaskrbljeno opozarjajo predstavniki (M/Ž) EU in držav članic.

O našemu skupnem evropskemu načinu življenja sem pisal v Cilji trajnostnega razvoja in družba prihodnosti v duhu skupnega evropskega načina življenja. Čeprav se EU pri pojavu koronavirusa ni odzvala tako, kot bi si najbolj želeli, tudi tokrat bom sklenil z istim načelom Združeni v raznolikosti.

Še vedno verjamem, da je skupni evropski način življenja tudi pri najhujših grožnjah, kot je ta s koronavirusom, ki jo preživljamo in jo bomo kot družba preživeli, najbolj varen tedaj, ko Združeni v raznolikosti (angl. United in diversity) vztrajamo pri tem, kar v etičnem duhu in kulturnem izročilu Evrope pomenijo velike vrednote demokracije in vladavine prava.

Bećir Kečanović 3. april 2020

VIR: Europeanunion.home.blog

Zdruzeni v raznolikosti