Kategorija: Razno

Da ne bo nesporazuma, z »Argumentom« je v naslovu mišljena informativna oddaja TV Planet, v kateri s poglobljeno analizo »rešetajo žito, da pridejo do plevela«. Argumentu, ki je pred kratkim rešetal Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), je zato nekako zmanjkalo časa.

Bistvu, kaj je s KPK, sta se v oddaji najbolj približala dr. Erik Brecelj in aktualni predsednik KPK. Prvi, ko je z ostrino kirurškega skalpela zarezal v tkivo in sklenil z diagnozo: »KPK je mrtva«. Drugi z občutkom za pravo, da ni zakonske podlage. Kaže, da pravilno sklepata.

Za razglabljanje o tem, kdo in koliko je osebno prispeval, da je KPK strmoglavila, je škoda besed. Tako kot je škoda, da so streli v oddaji porabljeni večinoma na glinaste golobe. Z gledišča zainteresirane javnosti bi bilo nemara bolj zanimivo, če bi kresali mnenja, kako v danih okoliščinah, ko nam tudi mednarodne ocene preprečevanja korupcije ne kažejo napredka, »potegniti voz iz blata«.

Pričakovanje, da bo napovedana novela področnega zakona prinesla čudežni eliksir, ki bo mrtvaka priklical k življenju, je slaba tolažba. Problem preprečevanja korupcije v Sloveniji z vsem, kar je KPK položilo na smrtno posteljo, sega dlje od napovedanih zakonskih sprememb.

Pri iskanju rešitev se bo treba vrniti na izhodišče. Vse do konceptualnih temeljev v Konvenciji Združenih narodov o preprečevanju korupcije (UNCAC) in prvotnega namena zakonodajalca, da v področnem zakonu uredi preprečevanje in ne represivno odzivanje na korupcijo. Boli ali ne, koncept preprečevanja korupcije je s KPK doživel vrhunec in kot kaže slab konec.

Seveda s koncem KPK ni konec sveta. Prav tako ne preprečevanja korupcije. UNCAC namreč pušča državam odprto možnost, da to področje uredijo primerno njihovemu pravnemu sistemu. Pomembno je, da so pri tem učinkovite. KPK tega očitno ne zmore več. Zato se v zvezi z njenim obstojem sama po sebi vsiljuje znana misel, da problemov ni moč reševati z isto “glavo”, ki jih je proizvedla. Stopiti je treba iz blodnega kroga, da nove, predvidoma bolj učinkovite rešitve obrodijo sadove.

Kar zadeva obvladovanje korupcije z represivnimi ukrepi, UNCAC poudarja pomen učinkovitih organov odkrivanja in pregona. Kdor kljub temu verjame, da je rešitev v spremembah zakona o preprečevanju korupcije z večjimi pristojnostmi KPK, ne vidi, da brca mrtvega konja.

Bećir Kečanović 4. februar 2019

VIR: MainstreetMonroe